Dr. Dajnoki Krisztina
mobil: 30/269-57-98,
fax.: 52/508-365,
e-mail: dajnoki.krisztina@campusnet.hu
jelentkezési lap letöltése

„Helyi ízek, helyi értékek” – gasztronómiai és kulturális rendezvény
2013. március 22-24.
Debrecen, Baltazár Dezső tér

A XXIII. Utazás és Szabadidő Idegenforgalmi Kiállítás és Vásár kísérőrendezvényeként idén először szervezzük a „Helyi ízek, helyi értékek” elnevezésű gasztronómiai és kulturális rendezvényt a Baltazár Dezső téren.

A rendezvény célja – nevéhez hűen – olyan helyi termékek, értékek bemutatása, melyekre Debrecen és környezete méltán büszke, legyen az a hagyományos ütőfás eljárással készített debreceni mézeskalács, a hortobágyi gyógynövényeket legelő kecskék tejéből készített kézműves sajtok, a több száz éves helyi hagyományokat mai napig ápoló népművészeti termékek, vagy a helyi civil közösségek, amatőr művészeti csoportok.

Megidézve a hagyományos debreceni vásárok hangulatát a háromnapos szabadtéri rendezvényen nem csak bámészkodni lehet majd, de a portékákat megvásárolni, megkóstolni is, valamint egy jóízűt ebédelni, vacsorázni, hiszen egy igazi vásárhoz méltón tájjellegű meleg ételek várják majd az érdeklődőket.

A gasztronómiai és népművészeti vásárt folyamatos kulturális, zenei és táncprogramok kísérik majd a három nap során.

A rendezvényt a Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft. és a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület szervezi.

Kiállítók:
Vendéglátóegység (helyi, tájjellegű meleg ételekkel):
1. Barabás Étterem (Debrecen)
A Barabás Étterem nevéhez hosszú évek óta számos hagyományteremtő esemény és rendezvény kapcsolódik. Debrecenben mára elmaradhatatlan programmá vált a Pulykanapok, a Töltött Ételek Hétvégéje, a Márton nap és a Kis Riói Karnevál, de hónapról- hónapra nagy sikere van a Vacsoraszínháznak, a Borvacsorának vagy a Francia Estnek is.

Az étteremben egyszerre van otthon a hagyomány és az újítás. A tradicionális magyar konyha ízvilágának megőrzése, a kiváló minőségű magyar borok népszerűsítése és a minőségi, igényes kiszolgálás mellett mindig van helye az új ötleteknek.

A tradíciók megtartásán túl a megújulás jegyében mostantól a húsimádók mellett a zöldségimádók is választhatnak az étlapról. Az új irányvonal a vegetáriánus, vegán és a speciális étrend, amely gondol a lisztérzékenyek igényeire is. A vegetáriánus étrend követőit külön a’la carte étlappal várjuk az étteremben, de azokra is gondolunk, akiknek nap közben nincs idejük kiszaladni ebédelni. Nekik házhoz szállítjuk vegetáriánus napi menünket.

Szakácsaink az ételek elkészítéséhez mesterséges adalékanyagot nem használnak. Akik minket választanak, nemcsak kiváló minőségű alapanyagokból készült ételeinket élvezhetik, de biztosak lehetnek abban, hogy minden igényükre odafigyelve várjuk őket vissza.
http://barabasetterem.hu/index2.php?page=kezdolap

Kézműves élelmiszer kiállítók:
1. Radics Mézeskalács (Debrecen)
Radics László debreceni mézeskalácsos, népi iparművész az évek során igazi nevezetességgé nőtte ki magát. Termékei az ország minden pontjára eljutnak, de Európa fővárosainak kiállításain is osztatlan sikert aratnak.

A mézeskalácsosság hagyománya Debrecenben az 1700-as évekre nyúlik vissza. A debreceni mesterek a mézestészta megformálásához jellegzetes mézeskalács ütőfátkat használtak, s ezeket régebben maguk a mesterek faragták. A régi formák mai napig jelen vannak a debreceni mézeskalácsosok munkáiban. A legkedveltebb a kerek tányér-forma, de a szív, a baba és a huszár figurákat is kedvelik, melyeket gyakran ellátnak színes, "ejzolt" díszítéssel is.

Bolti forgalmazásra különböző ízesítésű puszedliket, vásárokra és búcsúkra színes, tükrös szíveket, huszárokat, babákat állít elő különböző méretekben. A különböző hazai és külföldi rendezvényekre az igazi hajdúsági specialitást, az ún. ütőfás mézeskalácsot készíti, melynek a több száz éves múltra visszatekintő receptje és elkészítési módja a mai napig nem változott. A régi technológia szerint a mézes alapanyaga a méz, liszt, cukor, víz. Az értékesítés elsősorban bolthálózaton keresztül történik. Folyamatosan részt vesznek vásárokon, kiállításokon. Egyedi megrendelés alapján, ajándéktárgyként is értékesítenek.

Szakmai elismerések:
1993. Népi Iparművész
2003. „Kézműves díj”
2004. „Magyar Kézműves Remek Díj”
2005. „Aranykoszorús Mester”
2010. „Csokonai-díj"
http://www.radicsmezeskalacs.hu/

2. Derecskei Fenséges Kézműves lekvárok
Sápi József és társa (őstermelő)
Úgy véljük, hogy jókor vagyunk jó helyen. Végre újra eljött az az idő, amikor felfedezzük a házi ízek, a természetes élelmiszerek fogyasztásának fontosságát. Gyermekkorunkban természetes volt a befőzés, a hűvös kamrában tárolt befőttek, lekvárok, méz, füstölt, szárított húsok, növények megkönnyítették a háziasszony mindennapos tervezését. Mára a megváltozott, urbanizált lét másfajta kereteket biztosít a JÓ beszerzéséhez. Tudatosságot, szisztematikus keresést igényel a megbízható alapanyagok felfedezése.

Kistermelői gazdaságunkból származó, magas gyümölcstartalmú lekvárjaink azt az érzést közvetítik, hogy a gyümölcs átlényegült a főzés során. Az elkészítéssel kapott többlet a szeretetünkből táplálkozik, s a próbálkozásaink csiszolták tökéletessé és sokoldalúvá.
http://fenseges.hu/bemutatkozas.html

3. Nárcisz Birtok – kézműves sajtok (Debrecen)
Bár egy sajt minősítése szinte teljesen szubjektív, mégis elfogadhatunk ajánlásokat arra vonatkozóan, hogy milyen sajtokkal ismerkedjünk. Engedjék meg, hogy a Nárcisz birtok sajtjait ajánljam! Egész egyszerűen azért, mert én készítettem őket. A sajttejet a Hortobágyi pusztán legelő, a vadvirágokat és a gyógynövényeket sem igazán kímélő kecskéim termelték. A sajtokat a legjobb tudásomnak megfelelően, a modern technológiai segédanyagok és adalékanyagok kifelejtésével - egyszerűen tejből (!) készítettem, viszont saját ötleteimmel és értékeimmel fűszereztem azokat. Ma olyanok a sajtjaim, amilyennek Önök találják. Holnap viszont - ígérem -, még annál is jobbak lesznek! És minél többször megkóstolják, annál jobban fog ízleni!
http://www.asajt.hu/

4. Bioudvar Közhasznú Egyesület – termelői piac és biopiac (Debrecen)
A Bioudvar Közhasznú Egyesület, 2009 decemberében alakult a Debreceni Biopiac működtetése céljából. A biopiac viszont 2003 nyarán jött létre, az aktív Debreceni Biokertészkörnek köszönhetően, akik a mai napig a magját, bázisát adják a biopiacnak. Azok a termelők, kisebb-nagyobb biokertészetek, gazdaságok, akik nemcsak beszélnek, hanem aktívan cselekszenek is a környezet és természetvédelemről, ők, akik szombatról szombatra kijönnek a biopiacra és nemcsak, hogy árulják portékáikat, hanem emberi közösséget is alkotnak. Akik a saját tudásukat, tapasztalatukat osztják meg, nemcsak egymással, hanem az érdeklődő kérdésekre válaszolva a vásárlókkal is. Mint egy nagycsalád, úgy működünk együtt.

A rendezvényen a Biopiac 6 termelője mutatkozik be: Virágoskút Kft., Biofalatok Kf.t, Erdődi biogazdaság, Kalmárné Györfi Eszter, Deák István - Lívia és Wiesner Veronika Biotermelők.

A Termelői Udvartól 10 termelő lesz jelen felváltva a 3 nap alatt, sajt, füstölt hűsáruk, száraztészta, zöldség, gyümölcs, házi konzervek kategóriákban.
http://biowe5.wix.com/biudvar

5. Hessam Tehran 2011 Kft. (Budapest) – 100%-os gyógynövényolajak
A cég gyógynövényolajak (menta és jojoba) forgalmazásával foglalkozik. Ezen olajok 100%-os tisztaságúak, tehát nem tartalmaznak adalékanyagokat. A menta elsősorban légút-tisztításra, és fájdalomcsillapításra szolgál, míg a jojoba bőrápoló hatással rendelkezik, és inkább a szépségiparból lehet ismerős.

Népművészeti, kézműves kiállítók:
1. Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület
A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület a Népművészeti Egyesületek Szövetsége egyik legrégebbi tagszervezete, 1982 óta működő civil szervezet, a megyében élő és dolgozó népi kézműveseket tömörítő alkotóközösség. A mi szervezetünkben 7 a Népművészet Mestere címet elnyert alkotó, 7 a Népművészet Ifjú Mestere, 54 népi iparművész, 22 szakoktató dolgozik, 27 féle népi kézműves szakmát képviselve. Vannak olyan népi kismesterségek, melyeket – országonként egyedüliként – csak a mi szervezetünkben tevékenykedő alkotó művel. Ilyenek a pásztorkalap készítés, a rézművesség, a szűrhímző mesterség, fapipa készítés. Alkotóink közül néhányan önálló Alkotóházat alakítottak ki, nyitott műhelyek ezek, ahová várják a mesterséget megismerni és megtanulni vágyó fiatalokat és idősebbeket. Egyesületi tagjaink zsűrizett alkotásai megvásárolhatók abban az üzletben, mely Hajdúszoboszlón nyitottunk 2009 májusában. Célunk az igényes, a magyar népi kézműves hagyományokra épülő tárgyak készítése és forgalmazása azért, hogy minden érdeklődőhöz elérhető közelségbe hozzuk azt a páratlan hagyományt, melyet elődeinktől kaptunk. E célból szervezzük tagjaik és minden érdeklődő számára táborainkat, kiállításainkat, fesztiválokat, szakmai találkozókat, veszünk részt a jelentős országos és regionális vásárokon. Nemzetközi kapcsolataink a lengyel, a román és a finn kézműves szervezetekkel segítenek abban, hogy megismerjenek bennünket és mi is megismerjük más kultúrák értékeit.

Kiállító kézművesek: Kovács Zoltánné tojásíró, Kovács Zoltán csont és szarufaragó, nép iparművészek, Kiss Lajos Mihály, Boros Ferenc faműves, népi iparművész, Terdik Angéla fazekas, népi iparművész, Baji Angéla gyöngyfűző, népi ékszerkészítő, népi iparművész, Petrovics Sándor szálas anyagfonó.

2. Falusi Turizmus Hajdú-Bihar Megyei Szövetsége
Egyesületünk 1996-ban alakult azzal a céllal, hogy összefogja a már működő, és segítse a kezdő falusi vendégfogadókat. Örömmel mondhatjuk, hogy egyre több településen honosodik meg a falusi turizmus. Nagy szeretettel ajánljuk a legapróbb turisztikai csodákat, amit a tagjaink örömmel bemutatnak a hozzánk betérőknek.

A megye összes falvában és városában lehet találni látnivalót és különlegességet. Megyénk nagy látványosságai mellett /Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy/ a legkisebb településeken is vannak vendégcsalogató rendezvények. Természetesen felsorolni sem lehet azokat a programokat, amelyek miatt érdemes hozzánk eljönni. Így például a debreceni virágkarnevál vagy a földesi vőfélytalálkozó, a hortobágyi Hídi Vásár vagy a nagyrábéi Sárrét Íze Fesztivál, a hajdúszoboszlói gyógyfürdő vagy a balmazújvárosi, a nádudvari, a püspökladányi strand. Ezernyi program, amelynek fontos kiegészítője a falvaink csendje és a falusi emberek vendégszeretete. Vendégfogadóink népi ételei, a még több helyen fellelhető népi kismesterségek, mind- mind az idelátogatókra várnak. A gyógyító termálvíz, a puszta, a műemlékeink, népművészetünk az Alföld szerves része.

A Baltazár Dezső téri rendezvényen a falusi porták hangulatát és szolgáltatásait idézzük meg. Kiállítóink között nád kosárfonó, mézeskalácsos, grillázs-készítő, bőrös, horgoló és szappan- készítő mutatja be a falusi kézműves mesterségek csínját-bínját.
http://www.fatosz.eu/hu/hajdu-bihar+megye/hajdu-bihar+megye.html

3. KreDenc Alkotói Piac (Debrecen)
Teret a kreativitásnak, teret az alkotóknak! :-) Kreatív Debrecen, azaz KreDenc. Kézművesek, képző- és iparművészek, fotósok, zenészek, alkotók egy helyen. Ha alkotsz, itt a helyed, ha rácsodálkozol alkotásokra itt a helyed.
http://kredenc-alkotoi-piac.blogspot.hu/